Przykrótek półskrzydły

Przykrótek półskrzydły (Carpophilius hemipterus)

Występuje w krajach o cieplejszym klimacie. Pierwotnie zamieszkiwał kraje Azji oraz Afryki. Obecnie spotkać go można także w Europie oraz Ameryce Północnej.

Przykrótek półskrzydły osiąga wielkość od 2 do 4mm. Jego ciało jest owalne, nieco spłaszczone, koloru ciemnobrązowego, niekiedy całkowicie czarnego. Cały pokryty jest mocno przylegającymi szczecinkami. Pokrywy w stosunku do reszty ciała znacznie jaśniejsze, nie przykrywają całkowicie odwłoka. Dwa ostatnie segmenty są doskonale widoczne. Cechą charakterystyczną są dwie żółtoczerwone plamki znajdujące się na przedpleczu. Na końcu czułek znajduje się zaokrąglona buławka.

Szkodnik ten zdecydowanie preferuje pomieszczenia zamknięte takie jak magazyny z produktami importowanymi. Na otwartej przestrzeni spotykany niezwykle rzadko, jedynie na dojrzałych owocach. Żeruje na produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie gdy są one wilgotne. Przykrótek półskrzydły szczególnie upodobał sobie dojrzałe i suszone owoce, orzechy, grzyby oraz nasiona kakao.

Samica przykrótka połskrzydłego są jednymi z najpłodniejszych chrząszczy. Dzienna liczba składanych jaj może osiągnąć nawet 60 sztuk. W ciągu swojego życia średnio składają od 1000 do nawet 2000 jaj (jest to liczba maksymalna). Przeciętny kres rozwoju jednego pokolenia trwa około trzech tygodni. W warunkach sprzyjających, gdy temperatura wynosi 32°C, okres ten może skrócić się do 12 dni. Larwy, wgryzając się do wnętrza pokarmów, zostawiając sporą ilość płynów. Po niedługim czasie płyn ten wydostaje się na zewnątrz, co daje pierwsze oznaki zasiedlenia się szkodnika w magazynie. Przykrótek półskrzydły jest bardzo aktywnym szkodnikiem. Mając dobrze rozwinięte skrzydła, owad chętnie lata w pomieszczeniu.

Przykrótek półskrzydły na ogół nie jest poważnym szkodnikiem. Zagraża jedynie magazynom, w których znajdują się suszone owoce.